Založ si blog

Keď padá hviezda

 

    Na lustri hniezdi svetlo ako vták so zloženými krídlami.

V izbe je sám. Sedí za stolom, nahne sa  nad papiere, zoberie pero do ruky a rozmýšľa. Rozsvietené  svetlo nad jeho hlavou  myslí na staručkého Edisona. Je tichý večer pod oknami.  Marián sa práve rozhodol, že dopíše  svoj román Vražda je čierny deň pre obeť a pošle ho svojmu vydavateľovi.

    Píše, pozrie sa na hodinky, akosi sa rozpísal, pretrie si oči, dnes má toho už viac než dosť. Vstáva od stola k oknu. Je večer a na oblohe sa to len hemží hviezdami. Dotkne sa záclony, odhrnie ju a zrakom spočinie na oblohu, ktorá má v očiach smútok. Čierna tma splýva s oblohou, je ešte ďaleko do rána a on hľadí na oblohu ako do zrkadla. Dnes by mali padať  hviezdy. Zavrie okno a ďalej premýšľa.Čím by bolo nebo bez hviezd? Iba nočnou galériou, v ktorej by neožil ani jeden jediný  obraz do rána. Keď naposledy padali hviezdy prial si, aby  bol úspešný spisovateľ.  A to sa mu  splnilo.

     Zavrie okno a vyjde  na balkón. Je 22 20, v takýto čas by mali padať hviezdy. Nemôže sa vynadívať na oblohu, je jazerom  plného rozprávkového svetla.Hotové nočné divadlo, ktorého človeka zachváti vždy do vlastných myšlienok. Pozrie sa na hodinky,  za chvíľu to príde…., hviezdy sa rozpršia a pripravia sa na svoj pád. Konečne.

Prvá hviezda  padá, potom druhá a potom tretia.  Hľadí na prejasnené nebo, zovrie mu hruď a vibrujú v ňom zvláštne pocity.  Padajú hviezdy. Čosi priať?  Nadýchne sa  a predýcha tu atmosféru, ktorá  ho chytila za srdce. Praje si zdravie, zdravie sebe, rodine, no hlavne sestre, veľmi to v týchto chvíľach potrebuje.

    Keď mu ráno zavolá brat oznámi mu, že sestra Eva zomrela, so slúchadlom v ruke sa zachveje. Mal ju veľmi rád, bola mu všetkým, najväčším bohatstvom a teraz ho stráca. Pochopí . Keď  padá hviezda , zomiera človek.

  Hruď mu zovrie bolesť, zaleje ho smútok a slza po slze sa mu kotúľa po tvári. Za oknami sa rodí smutné ráno a slnko sa pomaly dvíha k oblohe. Jeseň sa len tak  slzí kvapkami. Začína pršať. Mariánovi sa bolesť zarezáva pod kožu, zatne zuby a spomína : na detstvo , na sestru Evu, na brata, na rodičov. Spomienky občas bolia, v tomto okamihu si to uvedomuje.  Bolesť sa roznesie  spomienkami, ku ktorým sa vracia neustále a za oknom prší celý deň.

 

 

Gabriel Németh – Valentínske blues

15.02.2014

/ cyklus básní venujem priateľke Deniske. / básne sú z pripravovanej zbierky Srdce na kľúč, ktorá vyjde v lete tohto roku. Rozprávka o tebe Boh ma skúša, vysloviť tvoje meno do vankúša. Oprieť sa o sen, o náš kríž. Noc je plytká voda ako vlastné svedomie. Hviezdy ti konečne zosadli na pery, a nemusím byť pritom Exupéry, [...]

Bolestná pri rieke

07.02.2014

Komu ruže, komu zvony do hrobu, komu ubolenú zem, plačúcu slzami Krista. Je jediný smer – cesta je viac než istá. Komu chryzantémy, komu veniec uvitý do ticha, komu úsmev, komu šťastie, utkané z hodvábu. Komu cesta, komu rieka, objímajúca rozzúrené vlny. Komu ticho, komu bolesti a smútky. Do večera vsadený kríž do zeme. Obloha si v plači [...]

Svoj dlh splácam celý život

19.01.2014

/ venujem mame / Nebo je nedeľný obrus na sviatočnom stole. Jeseň vystretá ako Kristus na kríži. Sú také dni plné dažďa a spomienok ako žeravá láva. Srdce je trezor na vlastné sny, ktoré vždy dosnívam. Noc je už minulosť, vychádzajúce slnko holým obrazom skutočnosti, že rodí sa deň. Sedím a rozmýšľam. Prečo sú matkine ruky [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 34
Celková čítanosť: 72194x
Priemerná čítanosť článkov: 2123x

Autor blogu

Kategórie