Založ si blog

Rozprávka z kolovrátka

 

 

– Babička, ja ťa mám tak rád. – vravieval Tonko babulienke, najdrahšej  babičke na svete. Toník, malý desaťročný chlapec, vnuk hádam najkrajší z rodu Sekerových. Vždy sa držal  babenkinej sukni, hlavne cez prázdniny. Tonkovi rodičia boli z mesta, mali neskutočne veľa práce, a tak starostlivosť o malého vnúčika bola na pleciach starých rodičov.

   Cez horúci júl a august, to na dvore u babky Sekerky bolo rušno ako  na hlavnej križovatke v Bratislave. No jedno bolo isté,Toník si nikdy si kravu nikdy nepomýlil s dopravným prostriedkom na štyroch  kolesách. Krava na motor jednoducho neexistuje.

    Toník rád vchádzal do dvora, keď  dedko Sekerka rúbal  drevo ako správny chlap. Rúbal drevo, až sa Horný Bachov triasol, no  najviac  miloval starkú, keď si večer sadla za kolovrátok a rozprávala. Bol to deň, ktorý ani sám nevedel, že babenkina rozprávka bude z posledných.

    V ten  večer si sadla babička za kolovrátok, popritom spriadala nite biele ako sneh za oknami  a rozprávala. Sadol si za stôl na  stoličku a počúval. Od babky Sekerky bola zvláštna rozprávka.

    Vnúčik najkrajší z najkrajších Sekerových mal pocit, že babka rozprávala osebe, o svojom chudobnom detstve, keď trebalo robiť na roliach a práce bolo neúrekom.

     Rozprávanie babenky sa v ten tichý, tiahnuci podvečer zdalo Tonkovi najkrajšie zo všetkých. Keď babulienka dorozprávala, prestala spriadať nite, naposledy sa pozrela na vnuka a povedala.

– Tonko, už musím ísť! Prišiel môj čas! –

      A spadla na kolovrátok.

      Na tento okamih Toník nikdy nezabudne. Jeho babku vynášali v truhle, dedko vo dverách sa zaťal  a tíško a zavzlykal.

 – Tvoja babenka, Tonko, odišla. – povedal.

– A kde? spýtal sa Toník starého otca.

– Do nebíčka. – povedal starký.

– Hľa, aké je nebo krásne ako rozprávka. – …., pozrel sa  oblohu a rozplakal sa. Tonko pochopil. Sú rozprávky, ktorým veria i dospelí, i keď vyrástli dávno z detských topánok.Sú na míle vzdialené, od tých  pre najmenších, ale krásne, pretože nebo v nich je rozprávkou samou o sebe. A každá babička zas vílou s bielymi vlasmi ako ľanové nite z kolovrátka.

     A noci čierne ako spomienky.

     

     

 

Gabriel Németh – Valentínske blues

15.02.2014

/ cyklus básní venujem priateľke Deniske. / básne sú z pripravovanej zbierky Srdce na kľúč, ktorá vyjde v lete tohto roku. Rozprávka o tebe Boh ma skúša, vysloviť tvoje meno do vankúša. Oprieť sa o sen, o náš kríž. Noc je plytká voda ako vlastné svedomie. Hviezdy ti konečne zosadli na pery, a nemusím byť pritom Exupéry, [...]

Bolestná pri rieke

07.02.2014

Komu ruže, komu zvony do hrobu, komu ubolenú zem, plačúcu slzami Krista. Je jediný smer – cesta je viac než istá. Komu chryzantémy, komu veniec uvitý do ticha, komu úsmev, komu šťastie, utkané z hodvábu. Komu cesta, komu rieka, objímajúca rozzúrené vlny. Komu ticho, komu bolesti a smútky. Do večera vsadený kríž do zeme. Obloha si v plači [...]

Svoj dlh splácam celý život

19.01.2014

/ venujem mame / Nebo je nedeľný obrus na sviatočnom stole. Jeseň vystretá ako Kristus na kríži. Sú také dni plné dažďa a spomienok ako žeravá láva. Srdce je trezor na vlastné sny, ktoré vždy dosnívam. Noc je už minulosť, vychádzajúce slnko holým obrazom skutočnosti, že rodí sa deň. Sedím a rozmýšľam. Prečo sú matkine ruky [...]

zuzana čaputová, spišské podhradie, tragédia, nehoda, autobus

Prezidentka Čaputová si v Starej Ľubovni uctila obete nešťastia z Podhradia

24.04.2024 18:47

V stredu navštívila i obec Zborov v okrese Bardejov.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Progresívci sa pre schválené zmeny v RTVS oblečú do čiernej, avizujú protesty. Podľa SaS urobí vláda z RTVS dezinformačné médium

24.04.2024 17:41

Poslankyňa Zora Jaurová povedala, že upravená verzia zákona je rovnakou hrozbou, ako pôvodná verzia.

Fico

Fico chce prešetriť prideľovanie spisov na Najvyššom súde. Prideľujú sa transparentne, kontrola bola arogantná, odpovedá Šikuta

24.04.2024 16:51, aktualizované: 18:50

Podľa šéfa Smeru je podozrivé, že najcitlivejšie veci pripadali senátu 5T sudcu Juraja Klimenta.

Rusko, Ukrajina, vojna, konflikt, Donbas

Omilostení zločinci páchajú v Rusku zverstvá. Brutálne vraždy a znásilnenia veteránov z frontu otriasli krajinou

24.04.2024 16:17

Bývalý vojak svoju obeť najskôr uškrtil a potom rozrezal jej telo na menšie časti, ktoré natlačil do dvojice kufrov. Ďalší brutálne zavraždil a znásilnil penzistku.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 34
Celková čítanosť: 72220x
Priemerná čítanosť článkov: 2124x

Autor blogu

Kategórie